Konferencja „Nauka i praktyka w żywieniu bydła mlecznego”
W dniu 25 października w Pałacu w Pawłowicach zorganizowana została konferencja „Nauka i praktyka w żywieniu bydła mlecznego”
Organizatorami konferencji byli:
● Polmass SA Bydgoszcz
● Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice,
Zaproszonych gości, wykładowców oraz uczestników konferencji powitali:
Zbigniew Kotlęga – Prezes Zarządu i Dyrektor Polmass SA,
Lidia Mazur – Prokurent i Dyrektor Marketingu i Handlu Polmass SA,
dr inż. Marian Kamyczek - Dyrektor Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.
Pierwszą prezentację „Preparaty mlekozastępcze dla cieląt” , w której przedstawione zostały wyniki doświadczenia wykonanego w IZ PIB Zakład Doświadczalny w Kołbaczu oraz zaprezentowana została szeroka gama preparatów wytwarzanych przez Polmass SA wygłosił Zbigniew Kotlęga - Prezes Zarządu i Dyrektor Polmass SA.
W kolejnym wykładzie „Efekty uzyskane w hodowli i produkcji bydła w Zakładzie Doświadczalnym IZ PIB w Pawłowicach” dr inż. Marian Kamyczek omówił aktualną sytuację w produkcji mleka w kraju i Unii Europejskiej oraz przedstawił efekty produkcyjne i hodowlane uzyskane w stadzie krów rasy PHF odmiany cb w Pawłowicach.
W dalszej części prof. Sylvia Kehoe z Uniwersytetu Wisconsin – River Falls w Stanach Zjednoczonych omówiła „Najważniejsze punkty oceny poprawności żywienia krów – praktyczne uwagi” ilustrując problemami spotykanymi w stadach krów mlecznych w USA.
Po przerwie dr inż. Paweł Górka z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przedstawił prezentację „Pogoń za dużymi przyrostami masy ciała jałówek – czy to ma sens ?”. W obszernej prezentacji podkreślona została rola kontroli rozwoju jałówek na podstawie przyrostów dziennych oraz wieku i masy ciała przy zacieleniu. Według autora celem odchowu jest zacielenie jałówki w 13-14 miesiącu życia przy masie ciała 363-416 kg.
Kolejny wykład „Prawidłowo wykonana kiszonka podstawą żywienia bydła” wygłosił dr inż. Waldemar Budziński. W prezentacji bogato ilustrowanej przykładami wielu doświadczeń przedstawione zostały kluczowe warunki uzyskania dobrej jakościowo kiszonki, która powinna charakteryzować się wysoką stabilnością tlenową.
W ostatniej prezentacji Wojciech Mantaj przedstawiciel firmy Pottinger z Austrii omówił wpływ techniki zbioru na czystość oraz jakość produkowanych pasz objętościowych przeznaczonych dla bydła.
Tekst: Marian Kamyczek
Foto: Ariel Wojciechowski |