Najnowsze ogłoszenia ..
więcej...


Warsztaty polowe z firmą SYNGENTA
więcej...
Wspomnienie o Marii Daczewskiej
więcej...
Wspomnienie o Janie Wawrzyniaku
więcej...
Pałac Mielżyńskich w zimowej scenerii - ZIMA ® 2022
więcej...
Koncert Patriotyczny z okazji Narodowego Dnia Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego
więcej...

Aktualności

16.03.2012 Produkcja mięsa wysokiej jakości szansą opłacalności produkcji - mięso baranie


  Dnia 16.03.2012 w Zakładzie Doświadczalnym w Pawłowicach odbyła się konferencja pt. "Produkcja mięsa wysokiej jakości szansą opłacalności produkcji - mięso baranie", zorganizowana przez Wielkopolski Związek Hodowców Owiec i Kóz w Poznaniu.
 W konferencji uczestniczyło ok. 40 osób.
  Otwarcia konferencji oraz przywitania Gości dokonali Dyrektor ZD Pawłowice dr inż. Ireneusz Dymarski oraz Dyrektor Wielkopolskiego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Poznaniu mgr inż. Jerzy Pietrzak.

 W trakcie konferencji zaprezentowano siedem referatów.

  Pierwszym wykładowcą był prof. dr hab. Adam Gut, który omówił:

1. "Stan produkcji i struktura rasowa oraz warunki ekonomiczne".
2. "Rasy owiec w pogłowiu krajowym".
3. "Zasady żywienia".
4. "Warunki utrzymania owiec".

Prof. dr hab. Bronisław Borys przedstawił:

5. "Wymagania jakościowe i czynniki warunkujące wysoką jakość mięsa owczego".
6. "Owce w gospodarstwach agroturystycznych i ekologicznych".
7. "Ocena efektywności produkcji owczarskiej".

  Wszyscy uczestnicy konferencji otrzymali publikację książkową pt."Produkcja mięsa wysokiej jakości szansą opłacalności produkcji - mięso baranie" - red. naukowa prof. dr hab. Bronisław Borys oraz prof. dr hab. Henryk Runowski.

 tekst i foto: Ariel Wojciechowski


dr inż. Ireneusz Dymarski

mgr inż. Jerzy Pietrzak

prof. dr hab. Adam Gut

prof. dr hab. Bronisław Borys




O zakładzie | Aktualności | Produkcja | Pałac w Pawłowicach | Praca | Kontakt | Mapa strony | Zastrzeżenia prawne | Przetargi | Rodo | Komunikaty