Najnowsze ogłoszenia ..
więcej...


Zaproszenie na Dzień Kukurydzy z PZPK – Pawłowice 12.09.2024r.
więcej...
Rzepak ozimy firmy PIONEER/CORTEVA ®2024
więcej...
Rzepak ozimy firmy DEKALB / BAYER ®2024
więcej...
Warsztaty „Rasy zachowawcze i ich potencjał w rozwoju obszarów wiejskich” ®2024
więcej...
Relacja z konferencji pt. „Quo vadis Hodowco ?” ®2024
więcej...

Aktualności

Relacja z warsztatów szkoleniowych ras rodzimych zwierząt gospodarskich ®2023


W dniach 28-30 czerwca 2023 roku w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Pawłowicach zorganizowane zostało trzydniowe szkolenie w formie warsztatów dla grupy 20 osób w zakresie ras rodzimych zwierząt gospodarskich w rozwoju obszarów wiejskich - aspekty kulturowe. Organizatorem szkolenia było Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie.

W pierwszym dniu szkolenia dr hab. Aldona Kawęcka, prof. IZ przedstawiła trzy wykłady: „Programy ochrony ras rodzimych w aspekcie zachowania bioróżnorodności - Rodzime rasy owiec i kóz”; „Produkty owcze i kozie i ich walory prozdrowotne oraz perspektywy rozwoju rynku tych produktów Polsce” oraz „Znaczenie wypasu owiec, aspekty kulturowe i alternatywne kierunki wykorzystania małych przeżuwaczy”. Po przerwie kolejnym prelegentem była dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza, prof. IZ, która zaprezentowała dwa wykłady: „Programy ochrony świń ras rodzimych w aspekcie zachowania bioróżnorodności” oraz „Produkty pochodzące od ras rodzimych świń”. Ostatni z wykładów dotyczył ras rodzimych bydła, ich wypasu oraz mlecznych produktów tradycyjnych, który wygłosiła dr inż. Anna Majewska.

Po części wykładowej uczestnicy zwiedzili pałac w Pawłowicach. Historię klasycystycznego zabytku  przybliżył Dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach dr inż. Marian Kamyczek.

Pierwszy dzień warsztatów zakończył się kolacją degustacyjną przygotowaną przez Pana Piotra Lenarta, propagatora idei szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”, podczas której uczestnicy mogli poznać smak potraw przyrządzonych z produktów pochodzących od ras rodzimych.

Drugiego dnia szkolenia uczestnicy udali się na Fermę Owiec znajdującą się w gospodarstwie Kociugi, gdzie zwiedzili Punkt Uboju Owiec i Kóz, Stację Oceny Tryków oraz owczarnię. Działalność tych obiektów przedstawił główny specjalista ds. produkcji owiec mgr inż. Marek Grycz z Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.
Następnie uczestnicy udali się do centrum szkoleniowego znajdującego się przy fermie bydła w Pawłowicach, gdzie Dyrektor ZD Pawłowice, dr inż. Marian Kamyczek przedstawił prezentację dotyczącą działalności zakładu w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz tematykę realizowanych badań i usług badawczych. Następnie uczestnicy warsztatów mieli możliwość zapoznania się z organizacją i technologią produkcji bydła rasy PHF odmiany czarno-białej utrzymywanego w Zakładzie Doświadczalnym w Pawłowicach.

W ostatnim dniu szkolenia uczestnicy wybrali się z wizytą do gospodarstwa Państwa Ewy i Jerzego Kozaków, w którym znajduje się stado hodowlane owiec rasy wielkopolskiej.

Tekst i foto: Ariel Wojciechowski
 











































































O zakładzie | Aktualności | Produkcja | Pałac w Pawłowicach | Praca | Kontakt | Mapa strony | Zastrzeżenia prawne | Przetargi | Rodo | Komunikaty