Warsztaty „Rasy zachowawcze i ich potencjał w rozwoju obszarów wiejskich” ®2024
W dniu 22 maja 2024 roku w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Pawłowicach zorganizowane zostało szkolenie w formie warsztatów dla grupy 30 uczestników z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu w ramach operacji „Rasy zachowawcze i ich potencjał w rozwoju obszarów wiejskich”.
Uczestnicy szkolenia zostali powitani przez dyrektora Zakładu Doświadczalnego IZ PIB w Pawłowicach, który przedstawił prezentację dotyczącą działalności zakładu w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz tematykę realizowanych badań i usług badawczych.
Kolejnym etapem programu była Ferma Owiec znajdująca się w gospodarstwie Kociugi, gdzie zwiedzili Punkt Uboju Owiec i Kóz, Stację Oceny Tryków oraz owczarnię, w której hodowane jest stado owiec rasy merynos polski w starym typie. Działalność tych obiektów przedstawił główny specjalista ds. produkcji owiec mgr inż. Marek Grycz z Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.
Następnie uczestnicy udali się do centrum szkoleniowego znajdującego się przy fermie bydła w Pawłowicach, gdzie uczestnicy warsztatów mieli możliwość zapoznania się z organizacją i technologią produkcji bydła rasy PHF odmiany czarno-białej, które hodowane jest w Zakładzie Doświadczalnym w Pawłowicach.
Uczestnicy zwiedzili klasycystyczny pałac w Pawłowicach, którego historię przybliżył Dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach dr inż. Marian Kamyczek.
Końcowym punktem wizyty w Pawłowicach była degustacja potraw przyrządzonych z produktów pochodzących od ras rodzimych, przygotowana przez Pana Piotra Lenarta, propagatora idei szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”.
Tekst: Marian Kamyczek
Foto: Ariel Wojciechowski |